Bij de veiling van de eigendommen van Hermannus Lambertus Crull(logementhouder te Venebrugge) van de familie Crull (Neuenhaus, Dld.) in 1906 werkte het “5 Paar” (de vijf zwagers) samen. Er werd afgesproken niet tegen elkaar op te bieden. Eén van hen had vervolgens geboden om het later onder elkaar te verdelen. Op deze manier is een groot gebied goedkoop in handen gekomen van de Groningers, een familieconsortium, dat sinds 1898 de aardappelmeelfabriek ‘L’Esperance’ exploiteert. Om de fabriek van brandstof te voorzien wordt in Overijssel onder Bergentheim 367 hectare veengrond aangekocht.

 Anna Charlotte van Riemsdijk (weduwe van Johannes Hendrikus van Barneveld te Dedemsvaart), van Gerrit Jacob Ernst Wilmers (veehouder te Nijeveen) en van Willem de Ringh (fotograaf te Meppel).  stichting in 1903 een huis aan de kloosterdijk 37.  Huis en veengrond. werden 1907 verkocht. Aan een tien tal eigenaren. Allen voor 1/10e deel eigenaar:

1:Jozephus Geling (landbouwer te Muntendam),

2:Henrikus Gerhardus Boerland (landbouwer te Nieuwe Pekela),

3:Johannes Cornelis de Lange (landbouwer te Oude Pekela),

4:Benardus Hermannus Bulle (landbouwer te Nieuwe Pekela),

5:Jozephus Bulle (landbouwer te Zuidlaren),

6:Petrus Johannes de Lange (landbouwer te Nieuwe Pekela),

7:Hendrikus Wolbertus Geling (landbouwer te Sappemeer),

8:Pieter Boerland (landbouwer te Nieuwe Pekela),

9:Heinrich Johan Lubberman (landbouwer te Nieuwe Pekela)

10:Hendrikus Johannes Lubberman (landbouwer te Nieuwe Pekela).

Met elkaar richten ze In 1907 de oprichting vereeniging  op: Coöperatieve Land- en Veenexploitatie Vereeniging ‘Vijf Paar’ te Sibculo.  De naam “Vijf Paar”, verwijst naar de zwagers en hun echtgenotes. Zij exploiteren in het Crullsveen honderden hectares deels afgegraven hoogveen. Dit om de fabriek in het Groninger Tripscompagnie ‘L ‘Esperance’ van brandstof te voorzien.(Bron)

Go Back